Geflipte abrikozen-appeltaart met lavendel en tijm. En een grote bol ijs.

tarte tatin

Tarte tatin, in de officieelheid. Omgekeerde appeltaart, welteverstaan. Nouja, niet helemaal. Eigenwijs als ik ben geef ik daar weer een eigen draai aan. Hupsakee, doe een slinger aan het rad der heerlijkheden! En ook zo: welke ingrediënten heb ik nog liggen? Want striktheid, daar doen we natuurlijk niet aan. We bewandelen ons eigen culinaire paadje. Kun jij ook hoor, let maar op. Ik geef je wel wat tips, straks:).

Goed, ik dwaal van mijn paadje. Even in de voorraad- en koelkast gekropen, tatarata, moet ik met de volgende ingrediënten uit de voeten. En ziehier, een fantastisch nagerecht is geboren! Of voor bij de koffie, of voor bij de calvados, of voor bij een vette Chardonnay. Of gewoon zomaar. Zei ik toch, laat je vooral niet leiden door versleten paden;). Vooruit met dat lijstje, nu!

-500 gram bladerdeeg
-4 flinke appels. Doe maar wat stevige friszoete. Ik heb Jonagold binnen handbereik.
-500 gram verse abrikozen. Gedroogd kan ook, maar ze zijn er nu hè. In het kader van seizoensdingen.
-100 gram suiker.
-75 gram (gezouten) roomboter. Het zoute biedt een fijne tegenhanger van het zoete.
– 1 vanillestokje
-2 dl calvados, of appelsap
-Handje verse of gedroogde tijm
-Handje verse of gedroogde lavendel
-Iets van ijs. Vanille is een fijne combi, maar laat je vooral niet weerhouden je eigen hart te volgen. Iets met noten of rum, bijvoorbeeld, ge-wel-dig. Hoe kom je erop.

Verder nog: hapjes- of diepe koekenpan welke in de oven kan. En een oven is dus ook nodig, blijkbaar:).

Oja, nog een paar tips hè, zou ik zomaar gratis weggeven. De appels en de abrikozen kun je vervangen door andere (gedroogde) fruitsoorten. Peer, ananas, druiven, perzik….experimenteer! Gebruik in plaats van kristalsuiker eens bruine basterdsuiker. Liever wat gezonder? Al eens aan (echte) honing gedacht? Roomboter is roomboter. Een buitengewone smaakmaker. En absoluut geen margarine! Kan wel, maar geloof mij: t’is niet zo best voor je gezondheid. En alle beetjes helpen, nietwaar? Ook kruiden zijn leuke experiment-dingen. Geen tijm in huis, maar wel iets anders geurigs? Proberen! Tot zover de tip-rubriek.

Zo, de bereiding maar eens optypen nu. Eerst de oven voorverwarmen, op 180 graden. Hete lucht.

-Schil de appels en snijd er parten van.
-Halveer en ontpit de abrikozen.
-Gebruik je diepvriesbladerdeeg, je weet wel, die vierkante? Druk de naden dan aan elkaar, zodat één geheel ontstaat. In de grootte van je koekenpan met nog een randje extra. Deze drukken we straks namelijk in de pan, als omhulsel van je vulling.
-Maak blokjes van de koude boter.
-Schraap het merg uit het vanillestokje.
-Zet de koekenpan op laag vuur en vul deze jongen met suiker, calvados (of appelsap), de tijm, het vanillestokje en het uitschraapsel hiervan. Pruttel de pruttel, tot het een gekristalliseerd geheel ontstaat.
-Abrikozen en appels erbij, nog een minuut of 5 zachtjes laten meedoen. Ruik eens, hoe fijn al!
-Vanillestokje-omhulsel uit de pan halen.
-Blokjes boter doorroeren.
-Bladerdeeg over het mengsel draperen en in de rand van de pan drukken. Ik zou hiervoor de bolle kant van een lepel gebruiken. Voor de blote handen is het een ware verbranding, namelijk. Opsluiten, dat fruit! Kan het geen kant meer op? Dan mag je tevreden zijn, over je kundigheid. Een schouderklop is op zijn plaats.
-Schuif de pan in de hete oven. Oh, oh, wat gaan we lekker bakken en waanzinnige geuren verspreiden! Een minuutje of 25 geduld, beste taart- en sfeermakers. Een beetje de keuken opruimen, een prettig glas inschenken. Om de goede afloop te vieren. Of moed in te drinken voor het lastige gedeelte. Huh, lastig gedeelte?! Eh ja, sorry… Dat uitgelezen moment heb ik zonder overleg voor het laatst bewaard, namelijk.
-Spieken: heeft het bladerdeeg een mooie goudbruine kleur? Haal de pan dan gehandschoend uit de oven. Laat maar een ogenblik wennen aan zijn nieuwe omgeving.
-Nou mensen daar gaan we hoor. Taartflippen, noem ik het maar. Men neme een groot bord of een grote snijplank. Men legt deze dekkend op de pan. Maak de schouders ook even los, dit vereist soepelheid! Bescherm de handen met een ovenwant, de caramel is heet. Keer nu in één beweging de pan om zodat deze met de bladerdeegkant op het bord komt te liggen. Daar issie dan, hoe magnifiek, je eerste geflipte tarte!
-Oja, vergeet de lavendel niet. Mondjesmaat dit geurende en bovenal sterke kruid over de taart verdelen. Snijd in punten, klets het ijs erop en serveer warm.

Je bent, bij deze, geprolongeerd tot held!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *